Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Lezen is erg ontspannend, maar het kan je nog meer geven dan alleen ontspanning. Het kan je bijvoorbeeld een andere blik op de wereld geven.

Lezen helpt je om even te ontsnappen aan de omstandigheden. Je kan je zelfbewustzijn even blokkeren. Victor Nell, Zuid-Afrikaanse neuropsycholoog vertelt dat mensen tijdens het lezen behoefte hebben om te ontsnappen aan piekeren.

De Britse filosoof Alain vindt dat lezen zelfs kan dienen als therapie. ‘Literatuur geeft ons een extra bril waarmee we dingen net even anders kunnen zien.’ Met deze gedachte is ‘bibliotherapie’ ontstaan. Het basisidee hiervan is dat je boek leest dat aansluit bij dingen waar je op dat moment tegenaan loopt, zoals stress, verdriet of twijfels. Met een passend boek kun je je eigen problemen door de ogen van de schrijver zien of ervaren hoe de hoofdpersonen omgaan met een situatie die veel lijkt op de jouwe.

Veel lezers geven aan dat het lezen voordat je gaat slapen je helpt om de dag af te sluiten. Het is een manier om dagelijkse zorgen los te laten en meer ontspannen te gaan slapen.

Woordenlijst

  1. ontspannend = geestelijk en lichamelijk tot rust komen.
  2. andere blik op de wereld = een andere manier om iets waar te nemen. Je krijgt een ander inzicht over iets. In deze situatie kan je mening veranderen.
  3. omstandigheden = bepaalde gebeurtenissen.
  4. zelfbewustzijn = de beleving van je eigen identiteit.
  5. behoefte hebben aan = iets wat je nodig hebt / iets wat een mens nodig heeft.
  6. tegenaan loopt / tegenaan lopen = dingen die je als moeilijkheden / problemen ervaart.
  7. omgaan met = hanteren / opvatten.

De tekst + woordenlijst printen? Dat kan hier: B1 – bibliotherapie

Wil je deze tekst + vragen en lesideeën wekelijks in je mail vinden? Schrijf je dan hier in.

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.