Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Het wordt buiten kouder en de dagen worden korter. We zullen gevoeliger worden voor griep en verkoudheid. Herken jij dit? Er zijn een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen.

 Echt winter is het nog niet, maar ‘s nachts is de temperatuur dicht bij de nul. De dagen worden korter. Je krijgt vast steeds minder zin om naar buiten te gaan. Weinig mensen kijken uit naar het koude weer. We zitten liever lekker binnen met een kaarsje aan onder een dekentje op de bank.

Helaas, is het koud. Dit gaat vaak samen met een zere keel, verkoudheid of een griepje. Dit komt omdat het lichaam moet wennen aan de nieuwe temperaturen. Het hoort erbij, maar er zijn ook dingen waarbij we ons lichaam kunnen helpen.

1.Zoek naar het licht

Opstaan in het donker is niet leuk. Het is belangrijk om licht te zoeken in de ochtend. Daglicht geeft het lichaam energie. Ook als je thuisblijft is het beter om even naar buiten te gaan en een frisse neus te halen.

2.Eet meer groenten

Vooral in groene bladgroenten zit veel vitamine C en vezels. Deze groenten zijn altijd belangrijk, maar in de winter helpt het om je lichaam aan de temperatuur te laten wennen. Het is de perfect tijd om een goede Hollandse stamppot te maken.

3.Ga pas na een warme douche naar buiten

Het is slim om pas na 45 minuten na een lekker warme douche naar buiten te gaan. Dan kunnen je poriën sluiten. Daarom is het beter om ’s avonds te douchen in plaats van ’s ochtends. Wil je toch ’s ochtends douchen? Zorg dan voor een extra warme wollen sjaal en een dikke muts.

4.Drink veel thee met honing en gember

De combinatie honing en gember is erg fijn in de winter. De combinatie helpt tegen een zere keel. Gember helpt met het tegenhouden van virussen. Zorg wel dat de gember vers is.

5.Probeer positief te denken

In Nederland hebben veel mensen last van een winterdepressie. Dit komt vaak door een gebrek aan vitamine D en daglicht. Probeer daarom regelmatig naar buiten te gaan, veel vitaminen te eten en positief te denken. Maak het thuis gezellig met kaarsen, kussens, dekentjes en fijne muziek.

Woordenlijst
gevoelig = de mate waarin je lichaam iets opneemt
verkoudheid = ontsteking in de keel en in de neus. De klachten van een verkoudheid zijn: snotteren, hoesten, keelpijn en oorpijn.
voorkomen = zorgen dat iets niet gebeurt.
zin hebben in = je wil dat iets gebeurt. Hetzelfde als: ‘ernaar uitkijken’.
uitkijken = hebben er zin in, willen dat iets snel plaatsvindt. Hetzelfde als: ‘zin hebben in’.
dekentje = een (dik) doek dat gebruikt wordt om iemand warm te houden.
zeer / zere = hetzelfde als: pijn / pijnlijke.
frisse neus halen = naar buiten gaan (uitdrukking).
wennen aan = zorgen dat je het ‘normaal’ vindt.
stamppot = een Hollands gerecht dat bestaat uit aardappelen en groenten.
in plaats van (i.p.v.) = als je iets, iets anders overneemt. Iets vervangt iets.
tegenhouden = niet verder laten gaan.
winterdepressie = een naam voor het feit dat mensen in de winter sneller depressief worden.
positief denken = goed, optimistisch. Een blije, vrolijke gedachte.

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.