
Het carnavalsseizoen werd gisterochtend in het zuiden van Nederland afgetrapt. Dit gebeurt traditiegetrouw in het zuiden van Nederland (Limburg en Noord- Brabant) om 11.11 uur. Zo kwamen in Maastricht duizenden carnavalsvierders bijeen op het Vrijthof.
Deze opening is erg populair in het zuiden van Nederland. Rond het middaguur meldde de politie al dat het plein vol was. Komend jaar zal carnaval plaatsvinden van 3 tot en met 5 maart.
Waarom begint het seizoen op 11-11?
Het carnavalsseizoen begint altijd op 11 november (11-11). Elf is het ultieme carnavalsgetal. Maar waarom eigenlijk? Waarom is ’11’ het getal van de zotten?
Daar zijn verschillende verklaringen voor. Zo is ’10’ is de Bijbel een belangrijk getal. Denk maar aan de 10 geboden. Daarnaast hebben we 10 vingers en 10 tenen en als we op goed krijgen we ook een 10. En het is net geen ’12’. ’12’ associëren we pas echt met perfectie. Denk maar aan: 12 maanden, 12 apostelen, 12 uren. ’11’ is de dwaas, het haalt net de ’12’ niet.
Het traditionele carnaval nét voor de katholieke vastenperiode valt (Vastenavond). Vroeger was er ook een vastenperiode net voor Kerstmis. Die begon op 12 november. En dus werd er op 11 november nog eens duchtig gefeest met veel eten en drinken.
Woordenlijst:
1. feestgangers = mensen die feest vieren.
2. afgetrapt = komt van het werkwoord ‘aftrappen’. De eerst actie waarmee iets begint.
3. traditiegetrouw = volgens de traditie.
4. het Vrijthof = een groot plein in het centrum van Maastricht.
5. het middaguur = het tijdstip van 12 uur ’s middag
6. ultieme = het uitsterst, het beste.
7. de zotten = een dwaas, een gek iemand.
8. associëren = in verband brengen met, door het denken aan het ander.
9. de dwaas = hetzelfde als een zot, een gek iemand.
10. duchtig = met kracht, met volle inzet.
Bron: http://www.nu.nl en http://www.gruutemet.be