Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Tegenwoordig worden er veel NT2 lessen via Skype aangeboden. Sommige NT2 docenten zijn hier voorstander van, anderen raden het af. Ik ben een voorstander van het geven van Skypelessen en geef ze dan ook regelmatig. De cursist krijgt veel meer persoonlijke aandacht waardoor de docent goed kan inspelen op de moeilijkheden van die cursist. Mijn ervaring is dat cursisten op deze manier veel meer sprongen maken. Het geven van Skypelessen is nieuw en soms weet een docent nog niet zo goed hoe hij dit precies moet aanpakken. Daarom 6 tips op een rij:

Tip 1: Laat een Skypeles niet langer duren dan één uur. Een Skypeles is erg intensief, zowel voor de cursist als voor de docent. Alle aandacht is gefocust op de cursist en daardoor is het soms lastig om je aan de lesplanning te houden. Je kunt meteen inspringen op de vragen en wensen van de cursist. Daarnaast kijk je continu in de webcam en ben je het hele uur 100% met de cursist en de les bezig. Gun jezelf na een uurtje Skype les dan ook een ‘cool down’ van minstens een half uur.

Tip 2: Zorg dat je de les geeft in een omgeving waar je niet gestoord kan worden. Niets is zo irritant als een onderbreking tijdens je les. Bijvoorbeeld doordat je kind onverwachts binnenkomt of je schoonmoeder opeens op de stoep staat. Zorg daarom dat je in een ruimte bent waar je niet gestoord kan worden, zoals een flexwerkplek of een kantoorruimte. Zorg ook dat je familie en vrienden weten dat je aan het werk bent. Je voert het werk dan misschien uit vanuit je huis, maar dat betekent niet dat je continu beschikbaar bent. Het is precies hetzelfde als lesgeven in de klas, daar komt ook niemand zomaar even binnenlopen. Ik vind het altijd erg onprofessioneel overkomen als je kinderen op de achtergrond hoort, of een deurbel continu hoort rinkelen.

Tip 3: Zorg ervoor dat de internetverbinding goed is. Het is heel irritant om gestoord te worden tijdens het geven van een Skypeles, maar een haperende internetverbinding is dat evenmin. Test je internet ruim van tevoren en doe een proef Skypegesprek met een familielid of vriend. Mocht het toch gebeuren dat je internet wegvalt tijdens de les (soms kun je het niet voorkomen), kom de cursist dan tegemoet. Het is mij weleens overkomen en ik heb de cursist daarna 50% korting gegeven, of ik ben de les daarna langer door gegaan om de slechte verbinding te compenseren.

Tip 4: Typ tijdens het gesprek continu mee. Bij alles wat ik zeg (al is het een gewoon gesprek) typ ik de (voor de cursist) moeilijke woorden. De cursist hoort dan niet alleen het woord maar ziet ook meteen hoe het geschreven wordt. Daarnaast kan hij later het woord teruglezen wat bijna elke cursist zal doen. Dit doe ik ook bij het geven van een nieuwe uitleg. Ik typ de hele uitleg mee, zodat de cursist daarna meteen een samenvatting van de uitleg heeft. Ook is het voor de cursist soms duidelijk om het op deze manier te begrijpen. Soms maak ik vooraf al simpele tekeningetjes via Paint die ik in kan zetten tijdens de uitleg, of ik zoek vooraf al afbeeldingen van woorden waarvan ik weet dat die moeilijk zijn.

Tip 5: Houdt de les interactief. Bedenk opdrachten waarbij de cursist bezig is, waarbij het woorden moet invullen, zinnen moet afmaken, woorden moet bedenken, een presentatie moet geven of bedenk een spel. Via Skype is het vaak niet mogelijk om in groepjes te werken. Dit kan het voor de cursist minder leuk maken om de taal te leren. Om dit te compenseren werk jij samen met de cursist. Laat hem zelf denken en als hij het antwoord niet weet, geef dan een hint. Vaak komt daarna het antwoord vanzelf naar boven. Het is erg saai om alleen maar zelf aan het woord te zijn. Jullie staren immers allebei naar een scherm, waardoor je snel afgeleid kan worden door alles wat op je computer gebeurt. Zorg dat je zijn aandacht vasthoudt.

Tip 6: Houd rekening met het afwijken van je lesvoorbereiding. Omdat een Skypeles zo intensief is en je direct inspeelt op de vragen van de cursist kan je soms van je hele planning afwijken. Dit is niet erg. Het gaat immers om de persoonlijke aandacht van de cursist en het helpt de cursist veel meer als je (mits dit tot het niveau van cursist behoort) inspeelt op de wensen en vragen. Je kunt altijd nog opdrachten maken die bij de lesvoorbereiding horen en als huiswerk opgeven.

Het geven van Skypelessen is erg leuk en het biedt veel mogelijkheden. Het is leuk om te sparren en te ontdekken. Binnenkort volgt een blog met 10 leuke werkvormen die passen bij het geven van een Skypeles.

Post Author: De Taalschool

One Reply to “6 tips voor het geven van Skypelessen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.