Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Je hebt het vast wel gehoord, op straat, in de krant, op de radio of tijdens een gesprek.
Wat is Brexit precies? En wat betekent het?

In Europa kennen we de Europese Unie. De Europese Unie bestaat uit 28 Europese landen die samenwerken. De Europese Unie is dus niet hetzelfde als Europa. Het is een organisatie die samen besluiten maakt over situaties in Europa.

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de Europese Unie (dus deze organisatie die bestaat uit 28 Europese  landen) te verlaten. In 2016 zijn er stemmen geweest in het Verenigd Koninkrijk of ze in de Europese Unie moeten blijven of niet. De meerderheid van de bevolking heeft gestemd om uit de Europese Unie te gaan. Dit noemen we Brexit. Brexit wordt uitgesproken als Breksit.

De reden waarom de bevolking uit de Europese Unie wil stappen is dat ze willen dat het Verenigd Koninkrijk weer zelf beslissingen gaat nemen, en niet meegaat met de beslissingen van de Europese Unie. Als lid van de Europese Unie mag bijvoorbeeld elke inwoner van een land dat lid is van de Europese Unie, wonen in een ander land dat ook lid is van de Europese Unie. De meerderheid van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk wil dat stoppen.

Sommige bewoners van het Verenigd Koninkrijk vinden het heel erg om uit de Europese Unie te gaan. Zij willen niet dat de relatie met andere Europese landen anders wordt. Ze vinden dat de Europese Unie zorgt voor internationale veiligheid en voor een veilige economie.

De Europese Unie laat het Verenigd Koninkrijk niet direct vertrekken. Er moeten afspraken gemaakt worden en iedereen moet daarmee akkoord gaan. Dit noemen we de Brexit-deal. Er zijn nu afspraken gemaakt. Het Verenigd Koninkrijk zal binnenkort de Europese Unie verlaten.

 

 

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.