Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Zoals ik al eerder aangaf, ben ik een groot voorstander van Skypelessen. Ik merk dat sommige docenten of cursisten dit nog spannend vinden. Ik krijg regelmatig vragen als: ‘Hoe doe je dat dan?’, ‘Welke werkvormen gebruik je?’ of ‘Hoe train je de leesvaardigheid via Skype?’. Een Skypegesprek is erg intensief, en duurt gemiddeld zo’n 60 minuten. De werkvormen die ik gebruik tijdens een Skypeles zijn dan ook van korte duur, zodat er voldoende afwisseling in de les zit.

Ken jij nog leuke werkvormen die je graag wil delen? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar info@detaalschool.com

1. Spreken/ luisteren

Wat-zeg-ik

Typ twee woorden die op elkaar lijken in het Skypegesprek. Spreek een van de twee woorden hardop uit. De cursist herhaalt het woord jij uitspreekt en typt het daarna in het gesprek. Hij kan het woord raden door naar de twee woorden te kijken die u getypt heeft. Herhaal dit met maximaal 10 woorden.

Dit is een goede oefening om de verschillende klanken te oefenen. Ik gebruik deze werkvorm vooral bij A1/A2 cursisten. Deze werkvorm duurt gemiddeld 5-10 minuten.

2. Spreken

Een-minuut-spreekbeurt.

Laat de cursist een onderwerp kiezen (bijvoorbeeld, zijn favoriete sport, zijn favoriete eten, een favoriete stad/ land, een ‘droom’ of hoe hij zijn toekomst zou willen zien) en laat hem hier informatie over opzoeken.

De volgende les zal de cursist jouw vertellen wat hij gevonden heeft en hij zal er een minuut over vertellen. Gedurende deze minuut mag hij 4 ‘spiekwoorden’ gebruiken.

Geef hem daarna feedback (middels het sandwich-model). Het is mogelijk om een Skypegesprek op te nemen. Als de cursist dit goed vindt, kun je deze spreekbeurt opnemen. Je kunt het samen terugluisteren en hem feedback geven op wat je hoort. Vindt de cursist het niet fijn om een gesprek op te nemen, maak dan notities tijdens de spreekbeurt.

Ik gebruik deze werkvorm meestal bij A2/B1 cursisten. Inclusief feedback duurt deze werkvorm meestal 10 minuten.

3. Grammatica

Dobbelen met onregelmatige werkwoorden

Er bestaan gratis apps om een dobbelsteen op je smartphone te downloaden. Een van deze apps is: Saikoro (geschikt voor Iphone). Download beiden deze app. Kies een aantal onregelmatige werkwoorden die de cursist moeilijk vindt, of kies ze random van een lijstje. Neem tussen de 10 en 15 werkwoorden. Typ de werkwoorden in een rijtje in het gesprek. Daarna maak je een lijstje met de regels van de dobbelsteen. Bijvoorbeeld:
1 = maak een zin in de voltooide tijd
2 = maak een zin in de verleden tijd
3 = maak een zin met omdat
4 = maak een zin met want
5 = maak een zin waarbij het werkwoord als infinitief wordt gebruikt
6 = kies een van de opties

In de app kun je kiezen om te dobbelen met twee dobbelstenen. De eerste dobbelsteen geeft het nummer van het woord weer. Dus dobbel je ‘3’, dan kies je het 3e woord in de lijst. De tweede dobbelsteen geeft weer wat je met het woord moet doen. Dus gooi je ‘2’ met de tweede dobbelsteen, dan maak je een zin in de verleden tijd. Is het antwoord correct? Dan verdwijnt dit woord uit de lijst. Daarna is het de beurt van de ander.

Dit is een leuk spel wanneer je een Skypeles geeft aan meer dan één cursist. Geef je les aan één cursist? Doe dan zelf mee. Wanneer het jouw beurt is om een zin te maken, laat de cursist dan raden of deze zin goed of fout is. Raadt hij het antwoord goed? Dan verdwijnt het woord uit de lijst.

Deze oefening gebruik ik vaak als afsluiter. Tijdens het Skypegesprek schrijf ik de woorden op die hij moeilijk vindt, of waar hij veel fouten mee maakt. De laatste tien minuten van de les, spelen we dit dobbelspel. Een leuke manier om de laatste tien minuten van de les op een leuke manier te eindigen.

Ik gebruik deze werkvorm bij cursisten vanaf A2-niveau.

Let op: reken wat meer tijd wanneer je dit spel uitlegt aan de cursist. Mijn ervaring is dat deze uitleg ook 10 minuten duurt.

4. Lezen

Plaats-de-vraag

Geef de cursist een leestekst als huiswerk. Laat de cursist de tekst goed zelfstandig doornemen. Geef geen opdrachten of vragen bij de tekst.

Tijdens de Skypeles typ je de vragen in willekeurige volgorde in het gesprek. Zet ze onder elkaar. De cursist krijgt 5 minuten de tijd op de vragen bij de alinea van de tekst te zetten waar het antwoord te vinden is. Geef hem tussen de 8-10 vragen. Hij hoeft geen antwoord te geven op de vragen.

Deze oefening gebruik ik veel bij cursisten die ik train voor het Staatsexamen I of het Staatsexamen II. Inclusief feedback duurt deze werkvorm gemiddeld 10 minuten.

5. Woordenschat

Raad-het- plaatje

Zoek 5 afbeeldingen op van voorwerpen die jullie een aantal lessen geleden hebben besproken. Voeg een afbeelding toe in het Skypegesprek. Laat de cursist zeggen wat dit voorwerp is. Ga daarna door met het volgende plaatje.

Deze oefening is ook erg leuk met het weer. Zoek afbeeldingen op van een storm, sneeuw, regen, de stralende zon etc. Laat hem vertellen wat voor weer het is op het plaatje. Je zou de oefening nog kunnen uitbreiden door de cursist daarna een zin met het woord te laten maken.

Let er wel op dat de afbeeldingen onder één categorie vallen. Zo maakt de cursist een woordweb in zijn hoofd. Dat maakt het makkelijker om de woorden te onthouden.

Deze oefening gebruik ik bij A1/A2 cursisten en duurt gemiddeld 5 minuten.

6. Schrijven

Twee-minuten-review

Ga met de cursist naar een website waarbij beoordelingen worden achtergelaten. Ik gebruik altijd www.tripadvisor.nl of www.iens.nl. Bespreek de verschillende beoordelingen die je ziet staan.

Laat de cursist daarna nadenken over wat zijn lievelingsrestaurant is. Laat hem een beoordeling schrijven van maximaal 3-4 regels, binnen twee minuten. Bespreek daarna de beoordeling die hij geschreven heeft.

Deze oefening gebruik ik bij A2/ B1 cursisten en duurt ongeveer 10-15 minuten.

7. Luisteren

YouTube – film

Zoek een filmpje op YouTube van maximaal 3 minuten. Bekijk samen dit filmpje en bedenk er vragen bij. Bespreek het filmpje. De cursist heeft daarna 1 minuut per vraag om antwoord te geven op de vragen.

Denk aan vragen als:

  • Wat zag je?
  • Waarom deed iemand dat?
  • Wat vond je ervan, waarom?
  • Zou jij dat ook zo doen?

Deze oefening is geschikt voor alles niveaus en duurt ongeveer 10 minuten.

8. Schrijven

Hoe-gaat-het-met-hen

Bereid een tekstje voor waarin je de emoties weglaat. De cursist krijgt 1 minuut om de emoties in te vullen. Dit is een leuke opening of afsluiting. De gekste zinnen komen eruit, waardoor we vaak samen lachen.

Een voorbeeldtekst is:

Ik ben vandaag _______________ want mijn kind is _____________.

Ik zag dat mijn vader ___________ was, maar gelukkig was mijn moeder ____________.

Mijn _____________ kind en mijn ___________ vader, hebben mij _____________ gemaakt. Mijn moeder bleef de hele tijd _____________.

Deze oefening gebruik ik bij A1/A2 cursisten en duurt meestal 5 minuten.

9. Grammatica

Corrigeer-me

Schrijf een stukje tekst (maximaal 8 zinnen) met grammaticale fouten, afgestemd op het niveau. Plak het stukje tekst in het Skypegesprek. Geef de cursist 2 minuten om alle fouten eruit te halen.

Bespreek de fouten daarna.

Deze oefening is geschikt vanaf A2-niveau. De oefening duurt ongeveer 10 minuten.

10. Alles

Zinnen-afmaken

En tenslotte, de werkvorm die ik perfect vind voor een-op-een Skypelessen is heel simpel ‘zinnen afmaken’. Hiermee train je alles: grammatica, spreken, luisteren, woordenschat en lezen. Je kunt deze werkvorm in veel varianten uitvoeren:

  • Je kunt er een verhaal van maken
  • Je kunt er een gedicht van maken
  • Je kunt het gebruiken voor het oefenen met voegwoorden
  • Je kunt het gebruiken voor het oefenen met de woordvolgorde
  • Je kunt er een dialoog van maken
  • Je kunt er een spel van maken (bijvoorbeeld: begin elke zin met de letter ‘s’)

Verschillende voorbeelden van ‘zinnen afmaken’:

Voegwoorden:

Ik ga naar huis, omdat ____________________________

Woordvolgorde:

Daardoor ____________________________________

Gedicht (met rijm):

Er was eens een klein ________________

Zij hield niet van ____________________

Daarom ___________________________

En ________________________________

Verhaal:

De vrouw ______________________________

Daarna ________________________________

Toen __________________________________

Nadat__________________________________

Vervolgens______________________________

Uiteindelijk _____________________________

Dialoog:

Hoi, heb jij_______________________?’

‘Nee, maar_______________________’

‘Oh, dat is ook goed.’

‘Gelukkig, want ______________________’

‘Ah nee joh, dat is helemaal niet nodig.’

‘Oké, ______________________________’

‘Tien uur is goed.’

‘________________________________’

‘Prima, zie ik je dan!’

‘______________________________’

Spel:

Begin elke zin met de letter ‘s’

_____________________ ga ik naar de sportschool.

_____________________ vind ik dat _______________.

_________________ ben ik nog niet.

Samen ______________________________________.

 

De tips gemist?
Binnenkort zal ik met jullie een voorbeeld van een lesplan voor een Skypeles delen.

 

 

 

 

 

 

Post Author: De Taalschool

One Reply to “10 werkvormen die geschikt zijn voor Skypelessen”

  1. Heel inspirerend! Ik geef nog geen skypeles, maar sta er zeker voor open! Eerst nog even de technische kant goed uitzoeken. Woorden typen, filmpjes bekijken etc…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.