Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Lekker niksen

Het Nederlandse woord ‘niksen’ is een populair woord in Engeland. In Engelstalige media verschenen stukken over ‘the Dutch art of doing nothing’. Verschillende buitenlandse journalisten pikten het Nederlandse woord afzonderlijk van elkaar op en dachten: dat is precies wat we nodig hebben.

Olga Mecking is een journalist uit Polen. Ze woont nu een aantal jaar in Nederland. Op het moment werkt ze aan een boek over het onderwerp. ‘Niksen,’ zegt ze vanuit haar woonplaats Den Haag, ‘het is dan wel een Nederlands woord, maar het is geen specifiek Nederlands cultuur fenomeen zoals ‘gezelligheid’.

Niksen maakt creatiever en productiever, en voorkomt dat je onderuitgaat. ‘Focus houden doen we met ons aandachtsnetwerk,’ zegt hersenonderzoeker en auteur Niki Korteweg. ‘Geconcentreerd denkwerk kost inspanning. Dat merk je al doordat je afdwaalt; kennelijk kan het hoofd die focus maar een beperkte tijd volhouden.’

Even niksen zorgt er ook voor dat je daarna juist meer gedaan krijgt. Je aandacht ergens helemaal vanaf halen, frist op. Uit Amerikaans onderzoek uit 2011 blijkt dat korte pauzes de concentratie versterken. De pauzes zijn noodzakelijk om te voorkomen dat je opbrandt en in een burn-out terechtkomt. Stresswetenschappers hameren op de noodzaak van pauzes nemen. En dan niet zomaar pauzes, maar die waarbij je je hersenen en ogen ontziet.

Dus ga vanaf nu af en toe lekker lummelen, lanterfanten, rommelen, kliederen of prutsen.

Woordenlijst

  1. niksen = een informeel woord voor ‘nietsdoen’.
  2. pikken op / oppikken = aanleren
  3. onderuitgaat / onderuitgaan = vallen
  4. afdwaalt / afdwalen = denken aan iets anders.
  5. hameren op = steeds opnieuw zeggen.
  6. ontziet / ontzien = het gemakkelijker maken.

De tekst + woordenlijst printen? Dat kan hier: lekker niksen – B2

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.