Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Sven (27) en Marike (29) reizen werkend de wereld over als zogenoemde digital nomads. Ze hebben hun baan opgezegd en hun huis verkocht en zijn met een enkeltje naar Australie vertrokken.

Een (werk)reis zonder eind

Sven en Marike zijn ongeveer anderhalf jaar bij elkaar als ze besluiten hun banen op te zeggen en voor onbepaalde tijd op reis te gaan. Een werkreis, dat wel. Marike: “In mei trokken we een maand doorCalifornië. Dat is best lekker lang, maar toch heb je altijd in jeachterhoofd dat er weer een einde aan zo’n reis komt. We fantaseerden over een reis waar geen eind aan zou komen en dachten: waarom nemen we ons werk eigenlijk niet gewoon mee?” Sven: “De maandag dat we terug waren op ons werk, hebben we allebei meteen ontslag genomen.”

Werken op reis voelt niet als werk

Als cyber defense advisor (Sven) en strategic marketeer (Marike) zit het stel niet verlegen om werk. Sterker nog, de eerste weken van hun avontuur – bedoeld als vakantie – werden meteen aan opdrachten besteed. Sven: “Maar we vinden ons werk allebei heel leuk, dus dat was helemaal niet erg. Bovendien voelt werken voor jezelf én aan de andere kant van de wereld heel anders. Je werkt wanneer je wil, hoeft niet naar een kantoorpand, en voelt je gewoon heel vrij. En het is hier zomer. We reizen lekker met de zon mee.”

Het plan

Na vier weken aan de oostkust zitten Sven en Marike nu in Perth. Hun plannen? “We zijn nu op zoek naar een quad om de Westcoast mee naar beneden te kunnen rijden”, vertelt Marike. “En als we hier zijn uitgekeken, gaan we door naar Zuid-Oost Azië. We willen vooral in de zomerrand blijven. Het lekkere weer een beetje volgen.” Sven: “Verder hebben we niet écht een plan. We zijn heel open en vrij, we zien wel waar we belanden. Als er maar fatsoenlijk internet is om te kunnen werken.”
Eén ding is zeker, de twee hebben het enorm naar hun zin. Sven: “Het is heerlijk back to basic. We genieten heel erg van alles, van elkaar en van het idee dat we geen activiteitenlijst hebben, omdat het ook weer niet echt een vakantie-vakantie is.” Marike vult hem aan: “Wat we mensen willen meegeven, is dat het best lastig lijkt om je vaste baan op te zeggen omdat je je daar comfortabel voelt. Maar het is ook weer niet zo lastig als je denkt. Het is meer een kwestie van dóen. Als je nu een goede baan hebt, waarom zou je als je terug bent in Nederland niet gewoon weer een goede baan vinden?”

Reizen zonder tijd

Tot wanneer de reis precies gaat duren weet het tweetal nog niet. Marike, lachend: “Als het geld op is.” Sven: “We hebben een enkeltje geboekt, en reizen een beetje op gevoel. Wel hebben we een ondergrens qua spaarrekening afgesproken. Als er niet genoeg inkomsten meer binnenkomen, en we nog maar een bepaald bedrag op onze bankrekening hebben staan, dan is het wel het idee om naar huis te gaan. Maar voorlopig zijn we pas net begonnen.” Marike: “We zitten nu in een Airbnb met uitzicht op de oceaan. Dan word je wakker en denk je: ik wil hier eigenlijk nooit meer weg.”

Woordenlijst

1. digital nomads = dit zijn freelancers of ondernemers die voor hun werk geen vaste werkplek nodig hebben.
2. Opgezegde (opzeggen) = een eind maken aan een afspraak die er was.
3. een enkeltje = een ticket zonder terugkeerdatum
4. trekken door = reizen door
5. altijd in je achterhoofd hebben = je denkt er altijd aan, je vergeet het niet.
6. niet verlegen om werk zijn = er is veel werk beschikbaar.
7. in de zomerrand blijven = het deel waar het zomer is.
8. Een kwestie van = de zaak waar het over gaat.

Wil je elke dag een nieuwsartikel in je mail? Inclusief vragen en lesideeën? Schrijf je gratis hier in.

 

Bron: www.lindanieuws.nl

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.