Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Een ode aan verveling

Tegenwoordig heeft niemand tijd om rustig aan te doen. In Nederland is iedereen druk, maar in Canada ook. De Canadese spreker en schrijver Carl Honoré valt het op: ‘Op de een of andere manier rust er een taboe op traagheid in onze cultuur’. Traag wordt gezien als lui en onproductief, maar niets is minder waar. In andere culturen is traagheid al heel normaal en zelfs productief. Hoe kunnen we dit beeld in Nederland aanscherpen?

Er is al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan naar de effecten van rust en traagheid. Daarnaast zijn er ook meerdere boeken geschreven. Nu het aantal mensen met burn-outs in Nederland blijft stijgen, wordt er steeds meer gehoor gegeven aan deze onderzoeken. 

Uit onderzoek blijkt dat door het aantal uur werken te verhogen de productiviteit niet stijgt. Sterker nog, onderzoek laat zelfs zien dat mensen die meer rust in hun vrije tijd nemen, productiever zijn. Dit kun je ook zien aan de data die afkomstig is uit Zuid-Korea en Mexico. Een fulltime werkweek zit gemiddeld tussen de 40-50 uur, maar de productiviteit ligt lager dan de productiviteit in landen als Zweden en Duitsland, waar een fulltime werkweek gemiddeld tussen de 32 – 36 uur duurt.

Het advies van Carl is dus vooral: ‘Werk minder en besteed je vrije tijd goed. Neem de tijd om te wandelen en te sporten in de natuur. In de natuur komen er minder prikkels binnen dan in een drukke stad. Besteed ook minder tijd op je telefoon maar geniet van de vogels in de lucht of van een drankje op een (rustig) terras. Zo laad je het meest op en ben je met een werkweek van 32 uur productiever dan met een werkweek van 40 uur’. 

Even een gesprekje voeren met je baas dus.

 

 

Woordenlijst

een ode aan = eer geven aan / zeer positieve aandacht geven aan

een taboe = veel mensen vinden dat het niet mag

traag = langzaam

aanscherpen = krachtiger maken

gehoor geven aan = aandacht geven aan

vooral = meer dan iets anders

 

 

Wil je meer artikelen en lesmateriaal ontvangen?

Meld je hier gratis aan.

 

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek meer van De Taalschool

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder