Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

Je hoort het steeds vaker ‘ik neem een sabbatical’. Dit betekent dat je een tijdje (soms een aantal maanden, soms een jaar) niet aan het werk bent, maar je aandacht besteedt aan je hobby of een mooie reis.

Tijdens een sabbatical neem je vaak onbetaald verlof op. Het is belangrijk dat je dan goede afspraken maakt met je werkgever. Een werkgever is namelijk niet verplicht om akkoord te gaan met een sabbatical. Maak goede afspraken over hoe je, tijdens de sabbatical, contact onderhoudt, wanneer je terugkomt en dat je niet benadeeld mag worden vanwege deze tijd van verlof.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een sabbatical. Zo kun je tijdens een sabbatical tot rust komen en orde op zaken stellen. Je kunt nadenken over of je nog wel voldoening haalt uit wat je doet. Je kunt je verdiepen in je vak en terugkomen op je werk met veel meer kennis dan voorheen, of je doet iets voor een ander, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk in het buitenland.

Als je voelt dat je toe bent aan een sabbatical, ga dan op zoek naar de mogelijkheden. Onderstaande tips zijn afkomstig van een arbeidsjurist en HR-expert.

Tip 1: denk eraan dat je werkgever volgens de wet niet verplicht is om akkoord te gaan. Vormen van verlof die wel wettelijk geregeld zijn, zijn ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof. Denk dus goed na over wat jouw reden voor een sabbatical is en waarom een werkgever hiermee akkoord moet gaan.

Tip 2: maak een sterk plan van aanpak voordat je naar de je werkgever stapt. Laat je werkgever de waarde zien van een tussenjaar voor jou. Laat zien dat je meedenkt voor beide partijen om er iets positiefs van te maken. Op die manier win je het begrip van je werkgever en is je werkgever eerder geneigd je verzoekgoed te keuren.

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Dus ga gewoon dat gesprek met je werkgever aan en zie wat eruit komt.

Woordenlijst

 1. sabbatical = een tijd waarin je niet werkt en de tijd neemt voor andere dingen.
 2. verlof opnemen = vrij nemen van werk. Soms is dit betaald en soms is dit onbetaald.
 3. akkoord gaan met = het eens zijn met.
 4. benadeeld = nadeel bezorgen.
 5. orde op zaken stellen = alles goed regelen.
 6. voldoening halen uit = tevreden zijn met wat je doet.
 7. arbeidsjurist = iemand die je rechten op werk uitzoekt.
 8. HR-expert = iemand die advies geeft aan het personeel.
 9. volgens de wet = zoals het in de wet is vastgelegd.
 10. ouderschapsverlof = een regel die in de wet is vastgelegd die bedoeld is om ouders tijdelijk minder te laten werken.
 11. langdurig zorgverlof = verlof dat een werknemer kan opnemen om zorg te verlenen aan iemand.
 12. plan van aanpak = in een plan van aanpak vertel je waarom je iets wil, hoe je dat wil doen en wat je ermee wilt bereiken.
 13. geneigd = bereid zijn om.

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.