Site Loader

LOCATION

Eisenhowerlaan 172, 3527HJ Utrecht

De eerste les blijft altijd spannend, hoe ervaren je ook bent. Hieronder vijf tips die je helpen bij de eerste les. 

  • Maak een flexibel lesplan

Een lesplan geeft je een houvast tijdens de les. Vooral bij de eerste les is het belangrijk om een lesplan te maken waar je flexibel mee om kunt gaan. Omdat je de cursisten nog niet kent, kan het zijn dat je plan helemaal anders uitpakt. Raak niet gestrest, dit hoort erbij. Nu weet je hoe je de volgende keer je planning kunt maken.

  • Stel een aantal regels op

Geef tijdens de eerste les duidelijk aan wat de regels zijn. Dit is belangrijk als je wil dat je lessen goed verlopen. Zo weten de cursisten wat jij van ze verwacht. Bespreek de regels goed. Laat cursisten erop reageren. Het is aan te raden om de regels mee te geven op papier. Op deze manier kunnen ze de regels eventueel thuis nog doorlezen.

  • Start met een kennismakingspel

Het is belangrijk dat jij je cursisten leert kennen en dat zij jou leren kennen. Bedenk zelf een leuke opdracht. Het liefst niet uit een boek. Als docent is het ook je taak om een veilig klimaat te creëren. Zowel jij als je cursisten moeten zich op hun gemak voelen in de les. Maak van je klas een team.

Binnenkort zal er een blogpost verschijnen met vijf kennismakingsspellen.

  •  Laat cursisten samenwerken

Laat cursisten de eerste les altijd even samenwerken. Dit zorgt ervoor dat zij zich sneller op hun gemak voelen. Je kunt deze samenwerking combineren met een kennismakingsspel, maar je kunt het ook apart toepassen in je les. Stop echter niet te veel werkvormen in de les. Dit kan een beetje overweldigend overkomen op je cursisten.

  • Zorg dat je elke cursist een compliment geeft

Het is belangrijk dat elke cursist, los van de kennismaking, even spreekt tijdens de eerste les. Door elke cursist even klassikale aandacht te geven creëer je een veilig leerklimaat. Geef ze nadat ze gesproken hebben, een compliment. Stop dit niet in één werkvorm maar verspreid dit over de hele les. Je kunt een lijstje bijhouden die je bij je lesmateriaal hebt liggen waarop je bijhoudt wie je extra aandacht hebt gegeven. Zo weet je zeker dat niemand (onbewust) achtergesteld wordt.

Heb je andere tips? We horen ze graag!

Post Author: De Taalschool

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.